×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
S.S.S
S.S.S

Tezli Yüksek Lisans Programları Azami Süre 3 yıldır.

Doktora Programları için Azami Süre 6 yıldır.

Tezsiz Yüksek Lisans Programları Azami Süre 1,5 yıldır.

Öğrenci alımı ile ilgili başvuru ve genel şartlar; eğitim-öğretim dönemi öncesinde https://enstitu.kayseri.edu.tr/tr/duyurular adresi üzerinden ilan edilmektedir.

İletişim bilgileri için tıklayınız.

Birden fazla Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olunabilir, ancak birden fazla Tezli Yüksek Lisans veya Doktora kaydınız olamaz.

Ders kayıt tarihleri ve işlemleri ilgili dönem başında https://enstitu.kayseri.edu.tr/tr/duyurular adresi üzerinden ilan edilmektedir.

Ders kaydı için https://sis.kayseri.edu.tr/oibs/std/login.aspx adresi üzerinden giriş yaparak, ders seçimi yapılmalı, Kesinleştir butonunu tıkladıktan sonra ve Onayla butonunu tıklayarak (eksiksiz) danışman onayına gönderilmeli ve danışman onayı takip edilmelidir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programı için; ders seçimi yaptıktan sonra ödeme yapılmalı, Kesinleştir butonunu tıkladıktan sonra ve Onayla butonunu tıklayarak (eksiksiz) danışman onayına gönderilmeli ve danışman onayı takip edilmelidir.

Ders Programları https://enstitu.kayseri.edu.tr/tr/duyurular adresi üzerinden her bir program için ayrı ayrı yayınlanmaktadır. Ders süreçleri hakkında ayrıntılı bilgi için ilgili dersin öğretim üyesi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Bilimsel hazırlık, yüksek lisans ve doktora programı öğrencileri bir yarıyılda en çok 45 AKTS’ye denk gelen ders alabilir. Tezli Yüksek lisans ve doktora öğrencileri 4 dönemde ders aşamasını tamamlayamaz ise Enstitü ile ilişiği kesilir.

Tezsiz programlarda süre sabit 3 dönemdir.

Ders kayıt dönemi tarih aralığı dışında ders kaydı yapılmamaktadır. Öğrencilerin mağdur olmamaları için ders kayıt işlemlerini zamanında bitirmeleri gerekmektedir.

Öğrencilerimiz; vaktinde ders kaydı yapmadıkları takdirde, ilgili dönemde hiçbir öğrencilik hakkından faydalanamazlar.

Akademik takvimde belirlenen süre içinde ders kaydını yaptırmayan ya da kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıla devam etme hakkını kaybeder. Kaybedilen yarıyıl öğrenim süresinden sayılır.

Yarıyıl başında, danışmanın görüşü doğrultusunda alacağı dersleri seçip ders kaydı yaptıran öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde yine danışmanın görüşü doğrultusunda ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma işlemleri yapabilir.

İkinci Öğretim programlarına kayıtlı öğrenciler AKTS başına belirlenen ücreti öder.

Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programlarında, başka herhangi bir öğrencilik kaydınız varsa harç ödemeniz gerekir. (açıköğretim, lisans, önlisans veya tezsiz yüksek lisans kaydı )

Yüksek Lisans programlarında 5. ve 6. yarıyılda ders kaydı yapıyorsanız harç ödemeniz gerekir.

Doktora programlarında 9,10,11 ve 12.yarıyılda ders kaydı yapıyorsanız harç ödemeniz gerekir.

Yüksek Lisansın normal eğitim öğretim süresi 4 yarıyıl olup harç ödenmesi gerekmez ancak öğrenci normal eğitim öğretim süresini aşarak azami süreye geçmişse (5. Dönemden itibaren) harç ücreti yatırılır.

Örgün lisansüstü öğretimde teorik ve uygulamalı derslere devam zorunludur. Öğrencilerin ilgili kurulların kararı ile teorik derslere ve uygulamalara %80’den az olmamak koşulu ile devamları zorunludur. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler o dersin ara, yarıyıl sonu (final), bütünleme ve tek ders sınavlarına giremez. Uzaktan öğretim programlarında ödev, ara sınav gibi yıl içi faaliyetlerin en az birinin yerine getirilmesi ile devam şartı sağlanmış olur.

Uzaktan öğretim programında dersin sorumlusu öğretim elemanı, haftada en az ders süresi kadar internet üzerinden öğrencilerle bağlantı kurmakla yükümlüdürler. Öğrenciler, danışmanları ve dersin sorumlusu öğretim elemanları ile ilgili her türlü iletişimlerini senkron veya asenkron olarak internet ortamında sağlar.

Öncelikle kayıt olduğunuzda SMS ve E-posta yolu ile size iletilen OBS (öğrenci bilgi sistemi) şifresini kullanarak https://sis.kayseri.edu.tr/oibs/std/login.aspx adresi üzerinden OBS’ye girebilir ve öğrencilikle ilgili durumunuzu, danışmanınızı, ders bilgilerinizi, notlarınızı, sistemden takip edebilirsiniz.

Öğrencilerimiz; vaktinde ders kaydı yapmadıkları takdirde, ilgili dönemde hiçbir öğrencilik hakkından faydalanamazlar.

Kayıt dondurabilmek için önce kayıt yenilemiş olmanız gerekir. Kaydınızı yeniledikten sonra kayıt dondurma talebinde bulunabilirsiniz.

Kayıt dondurmak için gerekçenizin belgesi ve Web sayfamızda formlar kısmında bulunan FR-306 Kayıt Dondurma (Başvuru) Formu ile Anabilim Dalı Başkanlığına başvurabilirsiniz

Hayır, Lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarından farklı alanlarda almış olan adaylar ve Anabilim Dalı tarafından gerekli görülen öğrencilerin bilimsel hazırlık dersleri alması gerekmektedir. Bilimsel hazırlık olup olmayacağı öğrenci alım ilanında belirtilir.

Hayır, bilimsel hazırlık dönemi 2 dönemde tamamlanamaz ise öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programı için gerekli görülen derslerin yerine geçmez. Ancak, bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik derslerden her yarıyılda 15 AKTS kredisini aşmamak üzere bulunduğu anabilim dalının doktora ve yüksek lisans programlarından daha önce almamış olmak şartı ile en fazla 2 ders, bilimsel hazırlık programında ders açılmamış ise lisans programlarından da ders aldırılabilir.

Enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilen bir mazereti sebebiyle ara sınavlara giremeyen öğrenciye mazeret sınav hakkı verilebilir. Mazeret sınavları için yapılacak başvuruların mazeretin bitiminden itibaren bir hafta içinde (5 iş günü) yapılması gerekir. Yarıyıl sonu, bütünleme ve tek ders sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.

Öğrenciler, kayıtlı ya da enstitüden oldukları programlarda, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulu tarafından uygun görülen koşullarda, başka bir yükseköğretim kurumundan ders/dersler alabilir. Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden tezli yüksek lisans ve doktora programlarında en fazla iki ders, ancak doktora programlarına lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler en fazla dört ders seçebilir. Bu derslerin değerlendirilmesi bu KAYÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapılır.

Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler Senato tarafından belirlenir.

Özel öğrenci statüsündeki öğrencilerin başarı durumlarının değerlendirilmesinde KAYÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 24 üncü ve 28 inci maddelerdeki hükümleri uygulanır.

Bir öğrencinin özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler dâhil, son altı yarıyıl içinde yurt içi/yurt dışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü programlardan anabilim dalı ile ilgili olan dersleri kaydını sildirmiş ve bir diploma için kullanılmamış olmak şartı ile danışmanın görüşü, anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir.

Karşılıklı değişim programları çerçevesinde yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden kayıtlı olduğu anabilim dalı ile ilgili olan dersleri eğitim programında eşdeğer olan veya yerine sayılabilecek ders varsa bu derslerle birlikte, yoksa alınan ders seçmeli olarak kendi kodu, adı ve kredisi ile birlikte öğrencinin not dökümüne işlenir. Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, enstitü yönetim kurulu tarafından uygun görülen koşullarda, başka bir yükseköğretim kurumundan alınan dersin/derslerin kodları, adları ile AKTS’leri birebir sayılan dersin/derslerin başarı notları için Üniversitenin uyguladığı 4’lük not sistemi karşılığındaki harf notu uygulanır.

Yatay geçişler hariç, bir lisans/yüksek lisans programını tamamlamada kullanılan kredili dersler, başka bir yüksek lisans/doktora/sanatta yeterlik programına transfer edilemez.eğitim-öğretim döneminin başlamasını izleyen bir ay içerisinde ilgili anabilim dalına başvurulur. İzinler öğretim süresine sayılmaz. İzin başvuruları yapılır.

Lisansüstü öğrencilerine danışmanın ve anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle enstitü yönetim kurulu kararıyla en fazla iki yarıyıl süreyle izin verilebilir. Bu süre bir yarıyıldan az olamaz. İzinler öğretim süresine sayılmaz.

Başarısız olunan zorunlu derslerden biri ise yerine farklı ders alınamaz. Seçmeli dersin yerine danışmanın görüşü doğrultusunda başka bir lisansüstü ders alınabilir. Başarısız olunan ders yerine yeni alınan ders için devam şartı aranır.

Madde 25/2 Sadece tezli yüksek lisans programı için geçerlidir.

Öğrencinin kendi isteği ile ilişiği kesilebilir. Kendi isteği ile kaydını sildirmek isteyen öğrenci, dilekçe ile enstitüye başvurur.

- BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMINDA alınması istenen dersleri 2 yarıyılda başaramayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

- TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA kayıt olunan tarih itibarı ile;

> 4. yarıyıl sonunda 60 AKTS’den oluşan seminer dâhil en az 8 dersi başarı ile tamamlayamayan,

> Bilimsel hazırlık hariç 6 yarıyılda mezun olamayan,

> Tez savunma sınavında başarısız olup tezi reddedilen,

> Tezi hakkında düzeltme kararı verilip 3 ay içerisinde aynı jüri önünde tez savunma sınavından başarısız olup tezi reddedilen,

> Tez savunma sınavından başarılı olup ancak mezuniyet için gerekli belgelerini azami süre içerisinde tamamlamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

- DOKTORA/SANATTA YETERLİK PROGRAMINA

Tezli Yüksek Lisans Derecesi ile kayıt olup;

> Kayıt olduğu dönemden itibaren 4. yarıyılın sonunda 60 AKTS’den oluşan seminer dâhil en az 8 dersi tamamlayamayan,

> Toplamda bilimsel hazırlık hariç 12 yarı yılda mezun olamayan,

> Tez savunma sınavı/sanatta yeterlik çalışması başarısız olup tezi reddedilen,

> Tezi hakkında düzeltme kararı verilip 6 ay içerisinde aynı jüri önünde tez savunma sınavı/sanatta yeterlik çalışması başarısız olup tezi reddedilen,

> Tez savunma sınavı/sanatta yeterlik çalışmasından başarılı olup ancak mezuniyet için gerekli belgelerini azami süre içerisinde tamamlamayan,  Doktora yeterlik sınavında ikinci kez başarısız olan, tez çalışma raporu üst üste iki kez veya üç kez aralıklı olarak başarısız olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

- DOKTORA/SANATTA YETERLİK PROGRAMINA

Lisans Derecesi ile kayıt olup;

> Kayıt olduğu dönemden itibaren 6. yarıyıl sonunda 120 AKTS’den oluşan seminer dâhil en az 14 dersi tamamlayamayan,

> Bilimsel hazırlık hariç 14 yarıyılda mezun olamayan,

> Tez savunma sınavı/sanatta yeterlik çalışması başarısız olup tezi reddedilen,

> Tezi hakkında düzeltme kararı verilip 6 ay içerisinde aynı jüri önünde tez savunma sınavı/sanatta yeterlik çalışması başarısız olup tezi reddedilen,

> Tez savunma sınavı/sanatta yeterlik çalışması başarılı olup ancak mezuniyet için gerekli belgelerini azami süre içerisinde tamamlamayan,

> Doktora yeterlik sınavında ikinci kez başarısız olan, tez önerisi savunma sınavından ikinci kez başarısız olup tez önerisi reddedilen,

> Tez çalışma raporu üst üste iki kez veya üç kez aralıklı olarak başarısız olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

- Tez savunma sınavına geçerli mazereti nedeniyle katılamayan öğrenciye, mazeretini gösterir belge ile birlikte mazeretinin bitiş tarihinden itibaren bir hafta içinde başvurması halinde -azami süreler içerisinde ise- enstitü yönetim kurulu tarafından yeniden sınav hakkı verilir. Aksi durumda ise Üniversite ile ilişiği kesilir.

- Doktora yeterlik sınavına ilk kez katılmayan öğrenci başarısız sayılır, ikinci kez katılmayan öğrencinin kaydı silinir.

Evet, Enstitümüz web sayfamızda yapılan duyuruda Öğrenci alım ilanında anabilim dalları tarafından belirlenen yatay geçiş kontenjan ve şartlarını takip edebilirsiniz.

Evet. Öğrencinin, öğrencilik süresi dikkate alınarak öğrenim süresi, alacağı zorunlu dersler ve muafiyetler anabilim/anasanat dalı kurulunun uygun görüşü alınarak enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

Ders aşamasını tamamlamış olan öğrenci yeni dönemde danışmanı ile iletişime geçer, öğrenci sistemi üzerinden Tez Çalışması ve Uzmanlık Alan derslerini seçer ve takip eden (en geç) iki hafta içinde FR-290 Tez Öneri Formu anabilim dalına, ıslak imzalı şekilde teslim eder.

Tezsiz yüksek lisans için “azami 3 dönem”, Tezli Yüksek lisans için “azami 6 dönem” Doktora için “azami 12 döneminiz bulunuyor. Kayıt yenilemediğiniz dönemleri de kullanmış sayılırsınız. Bu süreler içerisinde mezun olamazsanız ilişiğiniz kesilir.

KAYÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 34/4 maddesi gereği Tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğrenciler, anabilim/anasanat dalı giriş koşullarını sağlamak kaydı ile ders dönemini bitirdikten sonra ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla anabilim/anasanat dalı başkanlıklarınca belirlenecek olan kontenjan oranında tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş yapacak öğrencilerin geçiş şartları enstitü yönetim kurulunca belirlenir. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan lisansüstü dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır.

Mezun olmanız için gereken 60 AKTS’yi ve dönem projesini alarak 2 dönemde tamamlayabilirsiniz.

Ders aşamasında olduğu gibi tez aşamasında da ders seçimi işlemi yapılmalıdır. Tez aşamasına geçen öğrenciler Tez Çalışması ve Uzmanlık Alan derslerini seçerek kayıt yaptırırlar.

Her şeyden önce danışmanınız ile iletişime geçmeniz gerekir. Tez konunuzu belirleyip web sayfamızda formlar kısmında bulacağınız FR-290 Tez Öneri Formunu doldurup imzaları tamamlayıp anabilim dalı başkanlığına teslim etmeniz gerekiyor. Üst yazı ile anabilim dalı başkanlığından enstitüye gelen tez önerisi yönetim kurulu kararı ile sonuçlandırılır. Bu işlemi tez aşamasına geçtiğiniz dönemin başlangıcında Web Sayfasında duyurulan tarihler aralığında yapmalısınız.

Danışmanınız ile görüşerek yeni tez konusu için web sayfamızdaki formlar kısmından FR-288 Tez Adı/Konusu Değişiklik Formunu doldurup anabilim dalı başkanlığına, teslim etmeniz gerekmektedir.

Yeterlik aşamasını geçen öğrenci için 1 ay içerisinde danışmanı tarafından Tez İzleme Komitesi oluşturulur ve Enstitüye bildirilir. Yeterlik sınavından itibaren en geç 6 ay içinde öğrenci TİK (tez izleme komitesi) önünde konu önerisini savunmak üzere sınava girer. Tez önerisi savunma sınavından en az 1 hafta önce danışman tarafından Enstitüye yazılı olarak bildirilmelidir. Tez önerisini başarı ile savunan ve konusu kabul edilen öğrencinin sınav sonucu Enstitüye bildirilir. Tez önerisi onaylanan öğrenci tez çalışmasına başlar ve takip eden ilk tik döneminden itibaren yılda 2 kez tez izleme komitesi tarafından tez izleme sınavına alınır.

YÖK Açık Bilim ve Açık Erişim Sisteminin altyapısında; verilerin standardizasyonunu sağlamak için ücretsiz olarak temin edilebilen uluslararası yazar kimlik numaralarından Open Researcher and Contributor ID (ORCID) kullanılması gerekliliği ortaya çıkmış olup, tezli lisansüstü öğretim öğrencileri ile tüm akademisyenlerin ORCID numarası alması ve daha önce yapılan yayınların ORCID numarası ile eşleştirmeleri gerekmektedir.

Referans numarası almadan önce ORCID numarası mutlaka alınmalıdır.

Detaylı bilgi için linkten yardım alabilirsiniz.

Orcid numarası almak için iki seçenek bulunmaktadır:

Tez Veri Giriş Formunun doldurulması esnasında “ORCID numarası al” seçeneği tıklanmalı ve adımlar izlenmelidir.

ORCID Web adresindeki adımlar izlenmelidir.

Sınavında düzeltme süresi verilen öğrencinin savunma sonucunun anabilim dalı başkanlığı tarafından en geç 3 iş günü içerisinde Enstitümüze yazılı olarak iletilmesi gerekir. Süreç danışman ve öğrenci tarafından takip edilmelidir. Bildirilen düzeltme sınavı tarihinde öğrenci sınava alınmalıdır.

Tez savunma sınavının sonucu Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından en geç 3 iş günü içerisinde üst yazıyla Enstitümüze bildirilmeli, Enstitü ile iletişime geçilmelidir.

İlgili Web adresinde bulunan “Tez Veri Giriş Formunu doldurmak için e-Devlet ile giriş yapmak gerekmektedir. Öğrenci E-Devlet ile giriş yaparak tezi ile ilgili bilgileri doldurmalıdır. Sistem bir referans numarası atayacaktır (Kaydet butonuna tıklandığında görülebilir). Yazdır butonu tıklandığında Tez Veri Giriş Formunu PDF olarak kaydetme seçeneği vardır. Bu yol ile Tez Veri Giriş Formu bilgisayara kaydedilerek çıktısı alınabilir hale gelir. Referans numarası alma işlemini tez savunma sınavınızdan önce yapmanız ve tezin bitiş yılını baz almanız önerilir. Bir tez için yalnızca bir referans numarası alınmalıdır.

Dönem başında ders seçimi/kayıt yenileme işlemi yaptıktan sonra E- Devlet üzerinden tecil tarihinizin güncellenip güncellenmediğini kontrol ediniz. Dönem sonuna kadar tecil tarihiniz otomatik olarak güncellenecektir. (Kontrol işlemini danışman onayından en az 24 saat sonra yapmanız önerilir.) Tecil sürenizi uzatmak için kayıt yeniledikten sonra Web sayfamızda bulunan Formlar kısmındaki FR-066 Öğrenci Genel Dilekçe Formu doldurularak Enstitümüze teslim edilmelidir. Tecil başvurusu Enstitü tarafından yapılacaktır. Eğitiminiz süresince kayıt yenilemediğiniz dönemde tecil uzatma işlemi yapılamaz.

Kendi isteği ile kaydını sildirmek isteyen öğrenci, FR-069 Kayıt Silme Formu ile enstitüye başvurur.